Ga naar de inhoud

Dit is wat jij moet weten over een groen dak

Wij houden ons bezig met duurzame oplossingen die zowel onze klanten als de planeet ten goede komen. Een van de meest innovatieve en milieuvriendelijke opties die we bieden zijn groene daken. Met groene daken kun je niet alleen een gebouw transformeren, maar ook bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst. Onlangs is de compleet verbouwde en uitgebreide supermarkt Jumbo Hollak Zelhem heropend. Zowel de nieuwbouw als een gedeelte van het bestaande dak is door ons voorzien van een nieuw dak. De bewoners kijken vanuit hun appartement nu op een mooi groen dak en kunnen genieten van bloeiende sedumplanten en de vogels en insecten die hierdoor aangetrokken worden.

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Groene daken zijn bedekt met levende planten en vegetatie, die een reeks voordelen bieden voor zowel jou als de omgeving. Door de toepassing van een groen dak zorgen we voor:

  • een schild voor het dak, waardoor de dakbedekking wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden, UV-straling en thermische schommelingen. Dit betekent minder onderhoud en een langere levensduur voor je dak.
  • natuurlijke filters, want groene daken absorberen fijnstof en schadelijke stoffen uit de lucht en produceren zuurstof. Dit zorgt voor een schonere en gezondere omgeving voor iedereen.
  • het verminderen van het hitte-eilandeffect in steden door de omgevingstemperatuur te verlagen. Groene daken verminderen warmteinstraling, waardoor de energiebehoefte voor koeling in de zomer wordt verminderd.
  • een uitstekende waterabsorptiecapaciteit. Groene daken kunnen regenwater vasthouden en langzaam afgeven, waardoor de belasting van het rioolstelsel wordt verminderd.

Kan elk dak worden omgevormd tot een groen dak?

Er zijn veel daken die kunnen worden omgevormd tot groene daken. Het is echter belangrijk om een professionele dakdekker te raadplegen om de constructie en draagkracht van het dak te beoordelen. Sommige daken kunnen mogelijk verstevigd moeten worden voordat ze geschikt zijn voor een groen dak.

Hoeveel onderhoud vereist een groen dak?

Het onderhoudsniveau van een groen dak hangt af van het type groen dak. Extensieve groene daken met lage beplanting vergen over het algemeen minder onderhoud dan intensieve groene daken met meer diverse planten en tuinelementen. Regelmatig inspecteren, bemesten, snoeien en onkruid verwijderen zijn enkele van de onderhoudstaken die kunnen worden uitgevoerd om de gezondheid en levensduur van het groene dak te behouden.

Hoe zit het met de kosten van een groen dak?

De kosten van een groen dak variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type groen dak en de benodigde voorbereidende werkzaamheden. Over het algemeen zijn groene daken aanvankelijk duurder dan traditionele dakbedekkingssystemen, maar de voordelen op lange termijn, zoals energiebesparing, kunnen helpen om de kosten te compenseren. Groene daken zijn een uitstekende keuze voor duurzaamheid en bieden talloze voordelen voor zowel het milieu als de gebouweigenaar. Ze helpen energie te besparen, regenwater te beheren, de luchtkwaliteit te verbeteren en de levensduur van het dak te verlengen. 

Hoewel niet alle daken geschikt zijn voor een groen dak, kunnen wij als professionele dakdekker jou helpen beoordelen of het dak geschikt is en jou begeleiden bij het maken van de juiste keuze. De investering in een groen dak is het zeker waard. Jij zult de voordelen op lange termijn ervaren.

Meer weten? Neem contact met ons op, wij helpen je graag!