Ga naar de inhoud

Een lekkage op het dak: hoe lossen wij dit op?

Een lekkend dak kan erg vervelend zijn, niet waar? Het dak, wij noemen het ook wel de  “vijfde gevel,” wordt vaak over het hoofd gezien, maar het verdient zeker je aandacht. Wij begrijpen het belang van een goed onderhouden dak en helpen je graag bij het opsporen en verhelpen van lekkages. In dit artikel delen we onze expertise en verschillende methoden die we regelmatig gebruiken om lekkages op te sporen.

Het probleem vinden met het blote oog 

Onze zoektocht naar een lekkage begint vaak met een visueel onderzoek. We beginnen met het meten en lokaliseren van de lekkage vanuit de plek waar het zich binnen jouw gebouw manifesteert. Vervolgens gaan we het dak op en doen we een visueel onderzoek. Veel oorzaken van lekkages zijn voor ons met het blote oog waarneembaar, zoals mechanische beschadigingen, achterstallig onderhoud, gebreken aan de dakbedekking of verstoppingen van hemelwaterafvoeren (hwa’s). Het is echter niet altijd zo dat de plek waar het water zichtbaar is, ook de exacte locatie van de lekkage is. Soms kan een lekkage zich verderop bevinden en zich via het dak verspreiden. Als dat zo is, gaan we het dak onderzoeken met een andere methode om toch de kern van de lekkage te achterhalen. 

De rookproef

Een andere effectieve methode om lekkages op te sporen, vooral in het dakvlak, is de rookproef. Dat doen we door het plaatsen van een rookmachine op het dak. We blazen rook onder de dakbedekking met behulp van een slang en mondstuk. Op de plek waar de lekkage is, zal de rook ontsnappen en zichtbaar worden, wat je helpt het probleem te identificeren. Deze methode is ook nuttig bij het opsporen van lekkages bij bouwkundige aansluitingen.

Het dak onder water zetten 

In gevallen waarin een dak is bedekt met grind, zoals bij een daktuin of mos/sedum, is de rookproef niet effectief omdat de rook simpelweg niet zichtbaar is op zo’n soort dak. In deze situaties gebruiken we vaak de watertest. We sluiten tijdelijk de hemelwaterafvoeren af en laten het dak geleidelijk vollopen met water. Lekt het dak niet? Dan concluderen wij dat het dakvlak is uitgesloten als mogelijke oorzaak van de lekkage. Het probleem zit dan elders. 

Groene daken - Kwerreveld Dakbedekkingen

Kleurstof

Soms kunnen meerdere factoren een lekkage veroorzaken. Daarom maken we ook regelmatig gebruik van kleurstof om te markeren welke factor daadwerkelijk de lekkage veroorzaakt. Wij  injecteren de kleurstof in de afvoeren en voegen daarna leidingwater toe. Op de plek van de lekkage zie je dan het water met de kleurstof tevoorschijn komen. Dit helpt je bij het nauwkeurig identificeren van de bron van het probleem.

Van visueel onderzoek naar destructief onderzoek 

Na het visuele onderzoek is destructief onderzoek een van onze meest gebruikte methoden om lekkages uit te sluiten. Dit houdt in dat je insnijdingen maakt in de dakbedekkingsconstructie om te zien of de isolatie nog droog is, of het vocht zich boven of onder de dampremmende laag bevindt en of de constructie is aangetast. 

Simulatie met water

Bij bouwkundige lekkages, zoals bij gevels of installaties, is het vaak moeilijk om de bron van het probleem te vinden. In dergelijke gevallen testen we vaak met water en bootsen wij een regenbui na. Hierdoor kunnen we zien of de lekkage zich voordoet onder omstandigheden die normaal gesproken niet leiden tot lekkages bij regen. 

Kwerreveld Dakbedekkingen - lekkage

Bouwfysische lekkage

Sommige lekkages treden op zonder duidelijke oorzaak en kunnen bouwfysisch van aard zijn. In dit geval onderzoeken wij de binnentemperatuur, luchtvochtigheid en dakopbouw om de oorzaak vast te stellen. We maken gebruik van instrumenten zoals de thermo-hygrograaf en software om hygrische gedragingen te analyseren en dakopbouwen te beoordelen.

Infrarood en sensoren

Moderne technologieën zoals infraroodcamera’s en sensoren hebben het mogelijk gemaakt om lekkages op te sporen. Deze methoden zijn vooral handig bij dakconstructies die al zijn voorbereid voor geavanceerde technologieën.

Hulp nodig?

Heb jij last van een lekkend dak en heb jij een specialist nodig om de lekkage op te sporen en te verhelpen? Onze dakdekkers staan voor je klaar. Ben jij op zoek naar preventief onderhoud? Dan is het ook mogelijk om een onderhoudsplan aan te vragen, zodat we lekkages kunnen voorkomen. Meer weten over onze diensten? Neem contact met ons op. 

Een lekkagemelding maken? Dat kan hier.