Ga naar de inhoud

Veilig werken op het dak met Pelgrim Safety

Veilig werken op het dak is niet alleen van levensbelang, maar ook verplicht. In 2012 is valbeveiliging verplicht opgenomen in het Bouwbesluit. Al meer dan 10 jaar is Pelgrim Safety onze vaste partner in valbeveiliging. We spraken eigenaar Leon Pelgrim over onze (toekomst)visie op veilig werken op grote hoogte en over wat we onze klanten samen kunnen bieden.

Veilig het dak op, veilig weer thuis

Ons gezamenlijke doel is ervoor te zorgen dat onze vakmensen veilig hun werk op hoogte kunnen doen en na een dag hard werken weer heelhuids naar huis kunnen gaan. ‘Veilig het dak op, veilig weer thuis’ is dan ook waar Leon Pelgrim, eigenaar van Pelgrim Safety, voor staat. Hiermee benadrukt hij het belang van valbeveiliging, niet alleen vanuit een wettelijk perspectief, maar ook vanuit zijn persoonlijke overtuiging die hij van huis uit mee kreeg: “Mijn vader was brandweerman. Ik vond de verhalen van vroeger altijd fantastisch waar hij mee thuis kwam. Dat hij altijd wat kon doen om iemand te helpen.”

Leon’s achtergrond als HTS-ingenieur, gecombineerd met zijn liefde voor de bouwsector en het buitenleven, heeft geleid tot de oprichting van Pelgrim Safety. “Zo kan ik mijn werktuigbouwkundige kennis inzetten in de bouwwereld en de hele dag lekker buiten zijn, en ook iets belangrijks doen waardoor een vakman ook ’s avonds thuis kan komen”. 

Valbeveiliging Pelgrim Safety
Dave van Zantvoort (links) en Leon Pelgrim (rechts) op het dak in een veiligheidsharnas met kabelsysteem en ankerpunt.

Wettelijke verplichting

“Vanaf 2,5 meter hoogteverschil moet je veilig werken,” vertelt Leon. “2,5 meter voelt niet gevaarlijk, maar kan wel zorgen voor direct letsel bij een val. Bij een val van zes meter is dit natuurlijk nog ernstiger.” Als klant van Kwerreveld krijg je indirect altijd te maken met valbeveiliging – of we nou zonnepanelen plaatsen voor een woningcorporatie, een kooiladder op het dak van het gemeentehuis of een geheel nieuw dak plaatsen voor een VVE. Het dakwerk moet niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook professioneel en veilig worden geplaatst. Sinds 2012 is valbeveiliging verplicht opgenomen in het Bouwbesluit. Leon: “Iedereen kent die verplichting en de discussie wordt op dit moment extra aangezwengeld door het gebruik van zonnepanelen en technische installaties op het dak.”

Veiligheid en praktische oplossingen

Wat ons partnerschap zo waardevol maakt, is dat we allebei de bouwwereld begrijpen en een passie delen voor het bieden van praktische oplossingen die echt werken. Bij Kwerreveld gaan we verder dan alleen het leveren van dakwerk. We zetten net dat stapje meer. Ook Pelgrim begrijpt dat veiligheid niet alleen een kwestie is van voldoen aan regels, maar ook van het bieden van praktische oplossingen voor onze vakmensen. Leon Pelgrim en zijn team begrijpen de praktische eisen en uitdagingen waarmee dakdekkers en andere vakmensen op hoogte worden geconfronteerd. Ze zorgen ervoor dat de valbeveiliging die we gebruiken niet alleen voldoet aan de regelgeving, maar ook praktisch en efficiënt is.

“Er zijn veel bedrijven die een commerciële oplossing maken,” vertelt Leon. “Dat is misschien in eerste instantie goedkoper, maar dat is vaak een product dat op lange termijn schadelijk is voor je dak of dat niet werkbaar is voor de dakdekkers. Wij denken vanuit de man die het werk moet gaan doen op het dak. Als zij er niet mee kunnen werken, gaat het gegarandeerd niet gebeuren. Alles wat wij doen, werkt.”

Valbeveiliging Kwerreveld Dakbedekkingen
Een ankerpunt waaraan onze dakdekkers zich kunnen vastklikken op het dak.

 

Wat maakt onze samenwerking zo waardevol?

Op de vraag hoe Leon onze samenwerking in één zin zou omschrijven, antwoordt hij: “Het zijn net collega’s – iedereen bij Kwerreveld.” We delen onze kennis en expertise met elkaar, en we begrijpen elkaars vakgebied. Dit heeft geresulteerd in een hechte operationele samenwerking, waarbij Pelgrim Safety functioneert als een verlengstuk van Kwerreveld. “In onze projecten loopt alles gestroomlijnd.”

Een van de dingen die onze samenwerking zo waardevol maakt, is volgens Leon dat we niet alleen een project oppakken en weer vertrekken. We denken aan de lange termijn. Hij vertelt: “Wij werken met meerdere dakdekkersbedrijven samen. Ik kijk bij een project altijd welk dakdekkersbedrijf het best past bij de vraag van onze klant. Regelmatig neem ik Kwerreveld mee naar een project. Het zou wel tof zijn als Kwerreveld daarna kan blijven plakken met onderhoudscontracten, misschien het vervangen van het dak. Dat gun ik overigens ieder dakdekkersbedrijf waar we mee werken.” Dit betekent dat we niet alleen inzetten op eenmalige projecten, maar ook op langdurige relaties waarbij we blijven zorgen voor het dak van onze klanten, met onderhoud en renovaties.

Onze tofste gezamenlijke projecten

Een voorbeeld van een project dat we samen hebben opgepakt is Welbions. Welbions is een woningbouwcorporatie in Hengelo. “Daar pakken we verschillende renovatieprojecten samen op. We beperken overlast en waterlekkages, maar ook de kans op storingen. Datzelfde hebben we gedaan bij Aviko en bij het zwembad Meekenesch.”

Een duurzame toekomst 

Als hij kijkt naar onze toekomst, legt hij de nadruk op verduurzaming en innovatie: “Waar wij bij Pelgrim Safety mee bezig zijn en waar Kwerreveld een grote partner in is, is verduurzaming. Duurzamer, anders ingericht, beter aansluiten op het dakpakket, misschien wel duurzame dakmaterialen.” Dit betekent dat we samenwerken aan toekomstbestendige oplossingen die niet alleen voldoen aan de huidige eisen, maar ook aan de groeiende vraag naar duurzaamheid in de bouwsector.

Naast duurzaamheid heeft Leon zich ook ingezet voor training en opleiding. Dit draagt bij aan duurzaamheid door ervoor te zorgen dat de juiste mensen de juiste vaardigheden hebben. Samen met Pelgrim Safety willen we onze klanten laten zien hoe ze onze systemen effectief kunnen gebruiken en veilig kunnen werken op hoogte. Dit is een onderdeel van onze toewijding aan veiligheid en kwaliteit.

Kortom, de toekomst tussen Kwerreveld en Pelgrim Safety belooft een verdere verdieping van onze samenwerking, waarbij innovatie, duurzaamheid en veiligheid centraal staan. We blijven werken aan praktische oplossingen die voldoen aan jouw behoeften, nu en in de toekomst.